Rižev narastek z datlji

V naši hiši je riž poredko na meniju, saj ga fanta ne marata najbolj. Na začetku uvajanja goste prehrane, sem sicer riž v takšnih in drugačnih oblikah večkrat pripravila za obrok Gurmančka Gala, sedaj pa se na naših jedilnik znajde enkrat mesečno. Tudi sicer je dobrodošlo, da naše jedi vključujejo različne žitarice, saj bomo le tako zagotovili pestro in uravnoteženo prehrano. 

Je pa riž odlična izbira za različne obroke, saj ga lahko pripravimo v tisoč in eni kombinaciji, odlično se poveže tako s sadjem kot tudi z mesom in zelenjavo.


Tokrat sem za gurmančkovo družino pripravila rižev narastek z datlji, sladica ali glavni obrok, primeren tudi za najmlajše, saj ne vsebuje sladkorja. Sladkobo mu dajo datlji.

Sestavine za en obrok:
  • 2 jedilni žlici riža
  • 2,5dl mleka
  • čajna žlička masla
  • 2 datlja
  • jajce
  • vanilija v prahu
Riž dobro speremo z vročo vodo.
Mleku dodamo nasekljana datlja, ščepec prave burbon vanilije v prahu in zavremo. Ko mleko zavre, vanj zakuhamo riž. Dolgozrnati riž, kakršnega sem uporabila v tem receptu, kuhajte 40 minut oziroma dvajset minut, če boste uporabili mlečni riž. Nato v kuhan riž vmešamo maslo ter počakamo, da se ohladi ter mu postopoma vmešamo stepen rumenjak. 
Beljak stepemo v trd sneg in ga nato počasi vmešamo v riževo zmes. 
V namaščen pekač vlijemo maso za rižev narastek, jo enakomerno razporedimo in pečemo v prej ogreti pečici na 180'C 20-25 minut oziroma toliko časa, da se narastek po vrhu zlatorumeno obarva. 

NASVET!
  1. Recept s točno temi navedenimi sestavinami lahko pripravite malčkom, ki so že dopolnili 9 mesecev, saj vsebuje kravje mleko. Zakaj ni priporočljivo prezgodnje uvajanje kravjega mleka, si lahko preberete v tej objavi. Pred dopolnjenim devetim mesecem starosti pa za osnovo namesto kravjega mleka uporabite rastlinski napitek. Lahko ga pripravite sami (glej recept) ali pa ga kupite v najbližji trgovini, kjer lahko izbirate med riževim, ovsenim, pirinim in drugimi napitki. Pozorni bodite le, da so brez dodanega sladkorja.
  2. Če v prehrano malčkov še niste uvedli jajc ali pa je malček nanje alergičen, preizkusite recept  Vanilijeve sanje, ki je odlična izbira tudi za prvo uvajanje žit v prehrano najmlajših. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar