Ajdov zdrob s hruško

Ajda je bila na našem družinskem jedilniku zelo zapostavljena, z uvajanjem Gurmančka Gala v svet goste prehrane, pa smo jo v prehrano vključili v obliki ajdove kaše, kosmičev in zdroba. 
Ajdo priporočajo za boljši krvni obtok in boj proti raku. Je hranilno zelo bogato žito, saj vsebuje veliko flavonoidov, ki delujejo protivnetno in probiotično. Ajda pozitivno vpliva na imunski sistem, je antioksidant, bogat z tiaminom, riboflavinom ter drugimi vitamini skupine B. Poleg tega vsebuje železo, cink, magnezij, fosfor in selen. Ima pa ajda kar specifičen okus, če ste jo že kdaj poskusili, to zagotovo veste. Sama jo najraje kombiniram s sadjem, saj se mi zdi, da sadje zelo omili njen okus. Kere ne vsebuje glutena, jo lahko v malčkovo prehrano uvedete med prvimi žiti, primerna pa je tudi za osebe s celiakijo. 

Tokratni recept lahko za vašega gurmančka oziroma gurmančico pripravite kot prvi sadni obrok. In sicer za 200g obroka potrebujete:
  • 2 jedilni žlici ajdovega zdroba (instant polenta)
  • 1 srednje veliko hruško (100g)
  • 150ml vode
Hruško olupite in narežite na majhne koščke ter skupaj z vodo (150ml) kuhajte pet minut. Nato dodajte še 2 jedilni žlici instant ajdovega zdroba in med mešanjem kuhajte še tri minute. Če vaš malček ne sprejema koščkov, kašico dodatno spasirajte s paličnim mešalnikom.
Pa dober tek!



NASVET!
  1. Ajdov zdrob lahko nadomestite z zdrobom drugega žita (ajda, pšenica, pira..). 

2 komentarja:

  1. Zdravo, lahko ajdov zdrob predhodno namakamo?
    Lp, Katja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda lahko. Vsa žita je dobro namakati z vidika večjega izkoristka vitaminov in mineralov.

      Izbriši