Ajdova kaša z rdečo peso in korenčkom

Za pripravo tokratnega kosila (cca 200 g) potrebujete:
  • 1 jedilno žlico ajdove kaše
  • 1/2 rdeče pese (50 g)
  • 2 manjša korenčka (50g)
  • 100 ml domačega jabolčnega mošta
  • 1 čajna žlička 100%, hladno stiskanega olja (olivno, repično, sončnično, ipd.)
Rdečo peso olupite in skupaj s korenčkom do mehkega skuhajte na sopari ali v soparniku. Ko je zelenjava kuhana, jo spasirajte.
Med kuhanjem zelenjave, v lonček pripravite 100 ml domačega jabolčnega mošta, 50 ml vode in jedilno žlico ajdove kaše. Kuhajte približno 20 min oziroma toliko časa, da kaša postane mehka. Nato zelenjavo in kašo zmešajte skupaj, dodajte žličko olja ter postrezite.

Pa dober tek!


NASVET!

  1. Pri uvajanju goste hrane, je pomembno, da poskrbimo, da malček iz prehrane dobi dovolj železa, ki je ključnega pomena pri tvorbi hemoglobina. Več o tem v tej objavi 
  2. Namesto ajdove kaše lahko uporabite tudi proseno ali katero drugo kašo.
  3. Dodajanje 100%, hladno stiskanega olja je potrebno iz razloga, ker s tem obrok obogatimo z nenasičenimi maščobnimi kislinami skupine omega 3 in omega 6. Količino dodanega olja povečajte za četrtino čajne žličke, v kolikor vaš malček prepočasi pridobiva na telesni teži.

4 komentarji:

  1. Pozdravljena!

    Bi se dalo s čim nadomestiti jabolčni mošt? Namreč nimam možnosti domačega... Najlepša hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lahko s 100% jabolčnim sokom,ukašenim jabolkom (jabolko ukašite na steklenem strgalu in dodajte 80ml vode) ali pa ga preprosto nadomestite z navadno vodo 😉

      Izbriši
  2. Lahko vprašam kateri 100% jabolčni sok svetujete? Se mi zdi, da imajo vsi kar precej sladkorja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Katerikoli, ki ima oznako 100%. Fructal, Dana...še najboljši je domač iz domačih prešanih jabolk. Sladkor, ki je prisoten pa je naravno prisoten sladkor, ki ga najdemo v vsakem sadju. Potrebno se je izogivati le umetno dodanemo sladkorju

      Izbriši